Víno a zdraví

06.06.2009 13:02

 

Slabá a mírná konzumace vína má tyto výhody pro naše zdraví:

 

• Menší riziko onemocnění srdce
• Pomalejší postup arteriosklerózy
• Potlačení hladiny celkového cholesterolu
• Lepší odolnost proti stresům
• Vyšší obranyschopnost organismu

Je prokázané, že užívání vína blahodárně působí na cévní systém a vede k nižšímu výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Tento účinek je připisován hlavně polyfenolům, které víno obsahuje. Flavonoid, který patří mezi fenolové sloučeniny, působí antioxidačně a protizánětlivě. Flavonoidy ničí volné radikály, jež poškozují buňky a způsobují nemoci a stárnutí. ALE POZOR! Alkohol také zvyšuje vylučování některých vitamínů, takže pití alkoholu musí být doprovázeno zvýšeným příjmem zeleniny. Červená vína mají větší obsah vitamínů než bílá. Obsah tříslovin ve víně působí příznivě na střevní výstelku. Rutin zvyšuje pevnost kapilár.

Červené víno absorbuje cholesterol. Víno má i silný baktericidní účinek. Železo, nacházející se v červeném víně, napomáhá v kombinaci s vitamínem C posílení imunity. Lidé, kteří pravidelně konzumují nevelká množství červeného vína, jsou odolnější vůči virům obrny. Víno rovněž rozpouští zubní kámen a předchází tak vzniku zubního kazu. Víno obsahuje účinné látky aspirinu, ale na rozdíl od tablet nemá nepříznivé účinky. Proto je lépe v kritických okamžicích vypít skleničku vína, než užívat tablety. Sklenice červeného, nejlépe mírně teplého vína, je rovněž jedinečným prostředkem proti nespavosti.

Za mírné množství alkoholu, které ženám neuškodí, je považována jedna sklenka vína, tj. 100-125 ml denně, u mužů je to 200-250 ml. V pití vína stejně jako v životě platí, že vše je třeba dělat s mírou.

Po léta dávaly zprávy o prospěšných účincích červeného vína na srdce tomuto nápoji náskok před jeho pěnivým konkurentem. A byl pro to důvod. Francouzi, kteří pijí více červeného vína než jejich severní sousedé, mívají překvapivě zdravější srdce (bílé víno je v umírněném množství také zdraví prospěšné, ale obsahuje méně antioxidantů). Francouzi sice milují stravu s vysokým obsahem tuku a kouří víc než Britové i Američané, ale počet srdečních onemocnění je ve Francii na počet obyvatel o tři čtvrtiny menší než ve Velké Británii a ve srovnání s USA třetinový. Důvodem je patrně konzumace nejsledovanější složky červeného vína, antioxidantu zvaného resveratrol. Resveratrol ředí krev a tím zmenšuje počet krevních sraženin, které vedou k infarktům a mozkovým mrtvicím.

Zdroj: www.mvz.cz/

—————

Zpět