Řecko zrušilo informační embargo a přiznalo pozorování UFO

11.06.2009 14:32

 

Rok a čtvrt trvalo, než se řecké úřady odhodlaly zrušit informační embargo na pozorování UFO nad řeckou metropolí. Neidentifikovaný létající objekt vidělo několik pilotů komerčních linek a pozorovali ho také na letové kontrolní věži v Aténách. Za podivným létajícím korábem tvaru hvězdy nakonec byly vyslány stíhačky F-16, které však nestihly jakkoli zasáhnout. K incidentu došlo v listopadu 2007.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři".

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

11. 2. 2009 09:48 - ATÉNY

UFO poprvé zpozoroval pilot linky 266 letecké společnosti Olympic na trase z Athén do Londýna, a upozornil na něj kontrolní věž. Objekt pak pozorovali také na aténském letišti, nedaleké řecké vojenské základně a hlásili ho i dva další piloti komerčních letů.

Svědci shodně popsali, že UFO vypadalo jako velká hvězda, ačkoli se velmi zmateně pohybovalo atmosférou a neustále měnilo svůj tvar. Dva bojové letouny byly vyslány k objektu, aby ho prozkoumaly přímo nad řeckou metropolí. Událo se to v listopadu 2007 a UFO před stíhačkami zmizelo prudce kolmo vzhůru do vesmíru.

Řecké úřady případ tajily celý rok, ale poté informační embargo zrušily a dovolily zveřejnit záznam konverzace mezi piloty a kontrolní věží.

Mohlo jít o odraz světla z Venuše

"Mohu potvrdit tuto událost. Je to první případ tohoto druhu, do něhož byli zapojeni naši piloti," potvrdila mluvčí společnosti Olympic Airlines.

Objekt nebyl zaznamenán radary a řecké úřady vydaly zprávu, podle níž se jednalo o vzácný fyzikální úkaz vzniklý odrazem světla z planety Venuše na podzimní obloze. To však piloti i ostatní svědci odmítají.

 

 Vzato z: novinky.cz

 

—————

Zpět