Odhalená palestinská lež

01.06.2009 17:25

 


Sobota, 03. 05. 2008

Výbuch v severní Gaze, který v pondělí zabil matku a její 4 děti nebyl způsoben izraelskou armádou. Ukázaly to výsledky vyšetřování, které v pátek zveřejnilo Jižní velení armády.

Záležitost posledních několik dní na rozkaz velitele Jižního velení generálmajora Joava Galanta (Yoav Galant) a velitele izraelského letectva generálmajora Elazara Škediho (Elazar Shkedi) vyšetřoval plukovník Šaj Alkilai (Shai Alkilai)

K výbuchu došlo v pondělí ráno v městě Bejt Chanún (Beit Hanoun) na severu Pásma Gazy. Podle palestinských zdrojů zde měl izraelský tank zasáhnout střelou dům rodiny Abu Mítak (Abu Meatak), kde matka připravovala snídani dětem. Zahynula spolu se 4 dětmi.

Vyšetřování ukázalo, že armádou byli zjištěni 4 teroristé, nesoucí na zádech zbraně a výbušniny. Letectvo na ně vystřelilo a zasáhlo výlučně je. V důsledku zásahu došlo ale k sekundární explozi výbušnin, které zločinci nesli, a výbuch zničil dům a zabil matku s dětmi.

Vojenské vyšetřování tak potvrdilo verzi, kterou armáda přednesla hned několik hodin po incidentu v reakci na palestinskoarabská obvinění, a vyloučilo možnost, že by dům byl zbořen v důsledku zásahu letectva. Ukázalo se navíc, že sekundární exploze byla větší, než exploze způsobená zásahem letectva a municí, která byla užita.

Izraelská armáda vyjádřila lítost nad tím, že při incidentu zahynuli nevinní lidé, ale zdůraznila, že vina leží na teroristech vládnoucího hnutí Hamas, kteří operují z hustě obydlených území a využívají civilisty jako lidské štíty.

Zdroj:  eretz.cz/

 

—————

Zpět