Může dorůst amputovaná noha?

12.04.2016 23:19

 

Španělské město Calanda se v 17. století stalo místem, kde došlo k neuvěřitelné události. Mladému španělskému zemědělci, který utrpěl vážný úraz, museli lékaři amputovat nohu. Jinak by zemřel. Mladíkovi ale končetina dorostla během jediné noci. Mohlo jít v tomto případu o ojedinělý téměř nadpřirozený zázrak, nebo šlo o záměrný podvrh?

Miguel Juan Pellicer byl mladý dvacetiletý farmář, který pracoval u svého strýce ve městě Castellón, když se mu na konci června roku 1637 stala nehoda, která mu změnila život. Miguel spadl z vozu taženého mezky a jedno z kol mu téměř odřízlo končetinu v oblasti holenní kosti. V nemocnici mu ji už nedokázali zachránit, protože v místě zranění došlo ke vzniku gangrény. Věhlasný zaragozský chirurg Juan de Estanga nakonec přistoupil k amputaci odumírající končetiny. Když zraněného propustili z nemocnice, vrátil se ke svým rodičům do Calandy. Zmrzačený muž, který začal žebrat, se během následujících dvou let pravidelně vracel i do nemocnice, kde mu nohu nadále ošetřovali.

Zázrak, nebo podvrh?
Dne 29. března v roce 1640 si Miguel tak jako obvykle kolem desáté hodiny večer lehl do postele. Kolem jedenácté hodiny se na něj přišla podívat matka, a ta si všimla, že pod pokrývkou, kterou byl zakrytý, se rýsovaly obě končetiny. Žena se okamžitě přesvědčila a spatřila, že noha, kterou syn neměl dva a půl roku, mu dorostla. Rychle jej probudila, aby se i on podíval na tento zázrak. Ten jí řekl, že ve snu za ním přiletěli andělé, kteří mu darovali novou nohu. Pochopitelně o událost se začala zajímat i samotná katolická církev, která spustila rozsáhlé vyšetřování, jež mělo potvrdit, nebo vyvrátit tento boží zásah.

Církevní vyšetřování
Boží služebníci se pustili neprodleně do rozsáhlého pátrání, které trvalo deset měsíců. Vyšetřovatelé nakonec museli připustit, že nejde o podvod, ale o skutečný zázrak. Během vyšetřování katoličtí kněží oslovili množství lidí, kteří se s Miguelem setkávali jak v době před nehodou, tak i po ní. Všichni jednohlasně potvrdili, že při nehodě skutečně utrpěl velmi těžké poranění dolní končetiny, kterou mu lékaři v nemocnici museli amputovat. Potvrdila to i samotná nemocnice, kde po zákroku chodil na pravidelné ošetřování. Lékaři navíc zjistili, že noha, která mladíkovi dorostla, měla i stejné modřiny a jizvy přesně v místech jako u původní amputované nohy. Katolická církev tento neuvěřitelný případ uznala jako zázrak dne 27. dubna 1641.
Novodobé vyšetřování
Celý případ zdokumentoval a podrobně sepsal italský novinář a spisovatel Vittorio Messori v roce 1998. Ten dokonce zjistil další neuvěřitelný fakt, totiž že Miguelovi přirostla přesně tatáž noha, kterou lékaři amputovali a zakopali. Potvrdil mu to hlavní chirurg v nemocnici ve Veroně, který detailně prošel všechna několik staletí zachovaná svědectví a zápisky lékařů, kteří Miguelovu nohu v roce 1637 amputovali. Ti tehdy potvrdili, že dorostlá noha, kterou prozkoumali hned druhý den po zázraku, byla ještě studená, mrtvolně ztuhlá a bledá. Modré byly i prsty na nohou. Miguel si na ni v té době ještě nedokázal stoupnout, a musel při chůzi používat berle. Vše nakonec dopadlo dobře. Po několika dnech se přirostlá část Miguelovy končetiny zcela zregenerovala a obnovily se v ní všechny životní funkce.

Neuvěřitelná skutečnost
Miguelova noha byla zakopána na hřbitově při nemocnici v Zaragoze. Vyšetřovatelé ale místo, kde byla uříznutá část končetiny pohřbena, odkopali, ale nic nenašli. Zkrátka noha tam nebyla. Dodejme, že zvěsti o zázraku obletěly celé Španělsko. Zázračně uzdravený muž se nakonec podle dochovaných dokumentů dostal až na dvůr španělského krále Filipa IV. Monarcha prý, alespoň to tvrdí tehdejší kronikáři, před ním poklekl a políbil mu nohu.
Zázrak v Calandě byl v minulosti mnohokrát znovu a znovu zkoumaný, ale nikdo nikdy nedokázal, že by se jednalo o záměrný podvrh ze strany církve nebo samotného Miguela Pellicera. Šlo tedy v jeho případu o podvod, nebo skutečný zázrak, který lidská mysl ještě nedokáže pochopit? Odpověď na tuto otázku už necháme na vás, vážení čtenáři.


Zdroj: magazin2000.cz/

—————

Zpět