Mediální válka - masakr na pláži v Gaze

09.06.2009 15:38

 

Pořad o výbuchu na pláži v Gaze z dílny The Second Draft
Pořad o výbuchu na pláži v Gaze z dílny The Second Draft
Organizace The Second Draft, která v minulosti přinesla zajímavá dokumentární videa, z nichž nejznámější je zřejmě Pallywood, přichází s dalším, podrobně zpracovaným případem, který svého času hýbal mezinárodními mediálními vodami.
Vžil se pro něj název "Masakr palestinské rodiny na pláži v Gaze" a mělo se jednat o další ukázku brutality izraelské armády. Tentokrát mělo izraelské námořnictvo naprosto bezdůvodně zaútočit dělostřeleckou palbou na palestinskou rodinu rekreující se na pláži v Pásmu Gazy.
Jako u téměř všech podobných případů ale chyběly jakékoliv objektivní důkazy, které by svědčily o tom, že za smrtí rodiny stojí skutečně izraelská armáda. Útok na rodinu zachycen nebyl, záběry střelby z izraelské lodi byly do záběrů pro větší dramatický efekt ve střižně dodány.
The Second Draft se ve svém dokumentu ptá, nakolik přesný je palestinský popis událostí, který nekriticky převzala všechna světová média.

 

Mark Garlasco z HRW, propagátor verze o 155mm dělostřeleckém granátu
Mark Garlasco z HRW, propagátor verze o 155mm dělostřeleckém granátu

K incidentu došlo 9. června 2006. Střelba z izraelské lodi měla zabít 7 členů jedné rodiny a zranit dalších 30 lidí na pláži. Nejprve byla vinna svalována na střelu z izraelského dělostřeleckého člunu, když toto vysvětlení selhalo, přišli Palestinci s podporou Human Rights Watch s verzí 155 mm dělostřeleckého granátu.
První záběry z místa pocházejí z období asi 30 minut po explozi a natočil je palestinský kameraman ze zpravodajské agentury Ramattan. Jsou na nich poslední odvážená těla a záběry Hudy Ghaliyové, žačky 6. třídy, která truchlí nad svou rodinou. Byly to právě tyto záběry, které obletěly svět a vzbudily vlnu sympatií a solidarity.

 

The Second Draft se zabývají otázkou přesnosti celého příběhu. Není pochyb o tom, že na pláži v Gaze lidé zemřeli. Záběry z místa neštěstí ale nevykazují známky toho, že by zde došlo k explozi dělostřeleckého granátu. Pokud by zmiňovaný 155mm dělostřelecký granát na místo dopadl, zanechal by po sobě velký kráter. Pokud by vybuchl ještě před dopadem, srovnal by se zemí vše ve velkém okruhu kolem. Na záběrech z místa ale kráter nevidíme. Navíc jen pár metrů bokem stojí nezničené plážové vybavení palestinské rodiny. Palestinci vlastně nenabídli médiím žádné opravdové důkazy, ukázali pouze nikterak nesouvisející šrapnely.

 

Místo na pláži v Gaze, kde k incidentu došlo
Místo na pláži v Gaze, kde k incidentu došlo
Pokud dostupné důkazy něco naznačují, pak explozi nízké intenzity, při které dokonce ani těla nebyl téměř poškozena. Pokud by došlo k dopadu dělostřeleckého granátu přímo mezi rodinu, jak to popisuje jeden z jejích členů, těla by musela být poškozena podstatně víc.
To vše souhlasí s informací izraelské armády, která ve svém prohlášené tvrdí, že tímto směrem a v tuto dobu nestřílela. Ze zkušeností je zde třeba dodat, že v případech, kdy izraelské vyšetřování prokáže chybu na izraelské straně, Izrael se k účasti na neštěstí přizná a oběti převáží k léčení do svých nemocnic (známý je například případ palestinské rodiny, která se stala omylem terčem útoku , který byl směřován na palestinské teroristy. Z rodiny přežil jen otec a jeho dvě děti. Všichni žijí nyní v Izraeli na účet izraelské vlády a jedno z dětí, které utrpělo těžká zranění s celoživotními následky zde podstupuje léčení).

I v tomto případě se někteří zranění dostali do nemocnice v Izraeli. Izraelští lékaři ale z hrůzou zjistili, že palestinští lékaři ve spěchu odstranili všechny šrapnely, které mohli a riskovali tím i životy svých pacientů. Když se izraelským lékařům podařilo ještě některé šrapnely objevit a odstranit, předali je na posouzení forensním expertům. Experti prohlásili, že tyto šrapnely nepocházejí z izraelských dělostřeleckých granátů.

Nesouhlasí ani svědectví dalších členů rodiny, chybí také skvrny od krve tam, kde by logicky měly být, nikdo nezodpověděl ani otázku, proč jsou věci palestinské rodiny úhledně srovnány a rozhazují je až lidé, kteří přijeli na místo více než půl hodiny po incidentu. Všechno tedy nasvědčuje spíše tomu, že se rodina nestala obětí izraelského dělostřeleckého útoku, ale že za jejich smrtí stojí někdo nebo něco jiného.

 

Tragédie na přehlídce Hamásu 23. září 2005, kterou se Hamás neúspěšně pokusil svalit na Izrael
Tragédie na přehlídce Hamásu 23. září 2005, kterou se Hamás neúspěšně pokusil svalit na Izrael
Lidé na záběrech z pláže ale mrtví jsou, co tedy mohlo způsobit jejich smrt? Mohla to být jedna z nastrašených výbušnin, které palestinští ozbrojenci pokládají na pláže, aby zastavili zátahy izraelských komand, která přistanou u břehů Gazy? A pokud ano, nejsou civilisté lidmi co výbušniny nastraží varováni proto, že by tím byli varováni zároveň také Izraelci? Zkušenost dává neveselou odpověď. Palestinští ozbrojenci často projevují jen velmi malý zájem o bezpečnost vlastních lidí.

Příkladem je například přehlídka Hamásu 23. září 2005, kdy Hamás oslavoval izraelské vyklizení Gazy. Hamás se předváděl i s ostrými výbušninami, z nichž některé vybouchly u skupinky dětí. 15 jich zabily a desítky zranily. I tehdy Hamás vinil Izrael, ale na místě byla přítomna od počátku média a nebylo možné je tak lehce oklamat.
To je rozdíl oproti "Masakru na pláži" nebo "Masakru v Džanínu", kde média přítomna nebyla a ochotně přebrala palestinskou verzi příběhu a palestinská obvinění vůči Izraeli.

Zmiňovaný dokument si můžete stáhnout na stránkách The Second Draft. Na stejných stránkách si můžete stáhnout dokumenty Pallywood i dokumenty k případu Mohammeda al-Dury - The Birth of an Icon a Icon of Hatred.

 
Zdroj: israel.cz/

 

—————

Zpět